Jesteś tu:
>
>
>
>
Razowe bułeczki z pastą z białego sera i makreli
Razowe bułeczki z pastą z białego sera i makreli
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 311 Wymienniki węglowodanowe: 2,1
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
dla 4 osób
  • chudy biały ser (250 g)
  • wędzona makrela obrana ze skóry i ości (200 g)
  • jogurt naturalny odtłuszczony 0% tłuszczu (100 ml)
  • drobno posiekany szczypiorek (2 łyżki)
  • posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
  • szczypta soli
  • razowe bułeczki (4 szt., każda ok. 60 g)

Sposób przygotowania:
Rozgnieść widelcem biały ser i rybę, wymieszać z ziołami i jogurtem, doprawić do smaku. Podzielić porcję na cztery części i rozsmarować na razowych bułeczkach.

Ocena dietetyka:
Ta propozycja to idealny starter na długi i pracowity dzień. Dostarcza wszystkich podstawowych składników odżywczych. Białko pochodzi z białego sera, ryby i pieczywa. Węglowodany obecne są w razowym pieczywie i twarogu, zaś zdrowe tłuszcze nienasycone omega-3 obficie występują w tłustych rybach, a makrela i karp to najtłustsze ryby w polskiej kuchni. Dodatkowo wybór odtłuszczonego nabiału – twarogu i jogurtu eliminuje z diety szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe, które nasilają procesy miażdżycowe. Powikłania miażdżycy to m.in. zawał serca i udar mózgu. Wybierając odtłuszczony nabiał chronisz swoje serce i naczynia krwionośne. Obfity dodatek zieleniny zapewnia witaminę C, foliany, a także ochronne, antybakteryjne olejki eteryczne zawarte w większości ziół.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi