Pikle z dyni
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 144 Wymienniki węglowodanowe: 1
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

na 910 słoiczków po 300 ml
  • dynia (2 kg)
  • woda (1,5 litra)
  • ocet winny (400 ml)
  • cukier brzozowy (400 g)
  • goździki (1 łyżka)
  • cynamon (1 łyżka)
  • sól (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:

Dynię obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w większą kostkę (2 x 2 cm). Wszystkie składniki zalewy zagotować. Wrzucić do niej dynię, gotować na małym ogniu 810 minut. Gorącą przekładać do słoików, zamknąć. Pasteryzować 10 minut.
Ocena dietetyka:

To wyborne pikle z dyni, których możesz użyć jako dodatek do mięs lub ryb albo jako składnik sałatek – np. z sałatą lodową, cebulą i z pomidorami. Dynia to naturalne źródło wielu witamin, szczególnie karotenoidów i minerałów rzadziej występujących, takich jak mangan, chrom i miedź. Niemniej jednak chciałabym zwrócić uwagę na sposób przygotowania tych pikli, gdzie zwykły cukier został zastąpiony cukrem brzozowym, a ocet spirytusowy – octem winnym. To dużo zdrowsza wersja pikli niż w tradycyjnym wydaniu. W podobny sposób możesz przyrządzać inne zimowe marynaty – z ogórków, papryki itd. Cukier brzozowy ma połowę kalorii zwykłego cukru, a jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 8. Dodatek octu winnego dodatkowo jeszcze obniża IG potraw.
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi