Wspaniały kurczak
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 290
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

dla 6 osób:
  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • cytryna (1 szt.)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • czosnek (5 ząbków)
  • duża garść listków tymianku
  • sól (1 łyżeczka)
  • pieprz (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. W miseczce utrzeć oliwę, sól, pieprz, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą pastą dokładnie natrzeć kurczaka. Cytrynę pokroić w ósemki i włożyć do wnętrza kurczaka. Nogi kurczaka można związać, aby cytryny nie wypadły (nie jest to jednak konieczne). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Kurczaka piec w piekarniku z termoobiegiem w 160°C przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia warto przewrócić kurczaka, aby równomiernie upiekł się na złoto.
Ocena dietetyka:


Kurczak to doskonałe źródło niskokalorycznego i lekkostrawnego białka. Pamiętaj, że najbardziej kaloryczna i tłusta jest skóra kurczaka. Jedna porcja ze skórką ma 290 kcal. Mięso kurczaka pozbawione skóry ma 30–40% kalorii mniej. Jeśli masz problem z nadwagą, zdejmij skórę po upieczeniu. Ta potrawa ma wspaniały świeży aromat dzięki cytrynom, czosnkowi i tymiankowi. Tymianek zawiera tymol i karwol – olejki będące silnymi substancjami o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Ponadto tymianek jest znanym od setek lat lekiem wykrztuśnym i poprawiającym apetyt. Cytrynowo-tymiankowy kurczak doskonały jest do pieczonych młodych jarzyn lub ze zwykłą, świeżą bagietką. Resztki kurczaka możesz wykorzystać na zimno do kanapek.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi